Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Putování a setkávání, druhá laponská cesta, srpen 2014

Zpět na všechny články

V srpnu jsem se vydala na druhou laponskou výpravu, jejíž trasa byla: Helsinki–Kittilä–Hetta/Enontekiö a Národní park Pallas-Yllästunturi se zastávkami ve srubech Pyhäkero, Sioskuru, Rautuoja, Pahakuru a Hannukuru.

Putování po Národním parku Pallas-Yllästunturi a pobyt v Hettě/Enontekiu zpříjemnila četná setkání: na Pyhäkero jsem měla štěstí na dvě dívky se psem Hekkem (byl to pes velkého plemene užívaného k lovu losů, jinak také veliký mazel), na Sioskuru jsem pohovořila s Timem, strojvůdcem v důchodu, na Pahakuru zase se dvěma energickými dámami, které se rozhodly si o víkendu proběhnout celý národní park, na Hannukuru mě překvapil herecký soubor, v Hettě jsem se setkala s majitelem obchůdku vedle radnice Tuomo Laaksem, který vyrábí překrásné tradiční laponské šperky, zpívá sámské joiky. Zazpíval mi sámsky joik Pěkná dívka (sámsky Čáppa neito). Živí se také jako průvodce divočinou a jako převozník na jezeře, při práci je občas doprovázen svým loveckým psem. Ve Skierri jsem si povídala s milými průvodkyněmi o filmu Příběh lesa (Metsän tarina). Na mém seznamu nesmí chybět setkání s obchodníkem se suvenýry, ten mi na rozloučenou věnoval špachtličku na máslo vyrobenou z jalovcového dřeva, s panem správcem a paní správcovou z Hetan Lomakylä, což byl výchozí a konečný bod celé cesty. V galerii lidí, které jsem potkala, je i usměvavá servírka a recepční v jedné osobě Kristiina z hotelu Jussantupa, nadšená sportovkyně (celý národní park přeběhne za jedenáct hodin !!!), milá paní knihovnice z místní výborně vybavené knihovny, ta mi dala některé vyřazené knihy, pro mne naprosté klenoty. Dále chlapec a děvče se psem Lunou, se kterými jsme si společně pochutnali na párcích opečených v kotě na vrcholu kopce Jyppyrä, neopomenu ani prodavače v Alku, upozornili na víno z ostružiníku morušky, bylo dokonalé s čerstvými bobulemi této rostliny.

Jediným místem, kde nebyl vůbec nikdo, ale skutečně ani noha, byl srub Rautuoja. Ukrývá se mimo hlavní trasu národního parku, hluboko v divočině, a je těžké ho najít. Projdete kilometry tundrou, až dojdete k nízkému březovému lesíku, držíte se podél říčky, vejdete do borovicového lesa a tam se choulí dřevěná chaloupka mezi vysokými stromy.

Každé setkání považuji za jedinečné a mimořádné. Mezi výše popsanými zážitky však naprosto vynikalo setkání s herci na Hannukuru, ke kterému se teď vrátím.

”Ilmaista taidetta kaikelle kansalle, mutta ei hinnalla millä hyvänsä!”

Umění zdarma pro všechny, ale ne za každou cenu!

V hlavní roli příroda! A profesionální umělecké mistrovství.

Asi v polovině cesty z Pallasu (od jihu) nebo z Hetty (od severu) leží Hannukuru: nad očekávání vybavené místo se sruby, kotami, saunou u jezera, studnou a dalším zázemím pro poutníky. Poblíž se schovává nádherný kaňon, podle něj je celé místo pojmenováno. Nedaleko lze narazit na tajemné skalní město (moje maličké soukromé laponské Machu Picchu). Všude kolem dokola vykukují červené brusinky a tmavě fialové borůvky, vesele oranžové ostružiníky morušky, překrásné krajkové lišejníky, obrovské houby. A to nemluvím o stromech: borovicích, trpasličích břízách, svíčkových smrcích a mezi nimi ukrytých jezírkách a močálech.

Uprostřed putování jsem právě tam narazila na nesmírně pohodově naladěnou skupinu herců v čele s charismatickým divadelním režisérem a spisovatelem Juhou Hurmem. Na základě sbírky povídek finského spisovatele Samuli Paulaharju Soumrak nad kopci (finsky Tunturien yöpuolta) vytvořil hru Ovečka štěstí (Onnen lammas), jmenovala se tak totiž jedna povídka z uvedené sbírky. Hru uvedl právě uprostřed divočiny! Divák zaplatí za představení pouze tím, že vynaloží vlastní námahu, aby doputoval na toto jedinečné místo v krajině.

Samuli Paulaharju byl truhlář, učitel hluchoněmých dětí, sběratel písní a básní finské lidové tvořivosti a spisovatel, psal o lidech žijících na dalekém finském severu. Cílem režiséra a spisovatele Juhy Hurmeho, jenž je mimochodem velkým milovníkem putování finským Laponskem, je přivést publikum do míst, která jsou téměř nedotčená civilizací, a seznámit ho s prostředím, do něhož Samuli Paulaharju zasadil své příběhy. Některým finským výrazům jeho postav nerozumí ani rodilý Fin a potřebuje slovníček.

Herci stanovali, vařili si na ohni, sbírali roztodivné houby, chodili do sauny, koupali se v jezeře a při tom všem stále diskutovali a probírali svou hru a pojetí svých postav. Nechyběl ani roztomilý bělounký norbotenský špic Aslak, živě doprovázel všechno lidské i umělecké počínání. V rozhovoru s režisérem Juhou Hurmem jsem se zmínila o představení vytvořeném na základě knihy Země je hříšná píseň (Maa on syntinen laulu) od dalšího finského spisovatele Timo K. Mukky, který psal o finském Laponsku, jehož režisérem byl Ondřej Pavelka. Inscenaci před mnoha a mnoha lety uvedlo studio A Rubín na divadelním festivalu v Tampere. Juha Hurme si na představení i na jeho mimořádný ohlas ve Finsku ihned vzpomněl.

Strojvůdce Timo ze Sioskuru mne naučil finské přísloví: Yksi hyvää, kaksi pahaa, kolme rahaa: poprvé je to dobré, podruhé špatné a potřetí ti to přinese peníze. Můj druhý laponský pobyt byl úžasný, ale náročný, protože jsem několik dní zápolila s nachlazením způsobeným klimatizací v letadle a v taxi. Co mi pomohlo ho překonat, byla setkání s lidmi, nadšenými, odhodlanými, usměvavými, kteří zimu, déšť, vichr i komáry brali prostě tak, že k životu patří. Jakmile se jen na chvilku počasí umoudřilo, kochali se nesčetně nádhernými proměnami drsné krajiny, s tím vším bylo skvěle sladěno divadelní představení.

Finština je krásná řeč a stojí zato ji umět, protože lidi, kteří jí mluví, stojí zato potkávat.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hetta

http://www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/pallasyllastunturi/kartatjakulkuyhteydet/Sivut/Default.aspx

http://fi.wikipedia.org/wiki/Joiku

http://www.korulaakso.com/

http://www.hetanlomakyla.fi/index_e.html

http://www.luontoon.fi/tunturilapinluontokeskus

http://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4n_tarina

http://www.youtube.com/watch?v=mFamx2km5nQV

http://www.jussantupa.fi/fi/

http://www.enontekio.fi/fi/palvelut/kirjasto.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Alko

http://www.luontoon.fi/rautuojaautiotupa

http://www.outdoors.fi/destinations/nationalparks/pallasyllastunturi/directionsandmaps/Pages/Default.aspx

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Hurme

http://oulu.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/paulaharju/

http://www.doria.fi/handle/10024/59674

http://www.kaleva.fi/uutiset/galleriat/operaatio-paulaharju-toi-teatterin-eramaahan/8734/

http://www.kirjojentakana.fi/timomukkahttp://www.kirjasto.sci.fi/mukka.htm

http://www.kaleva.fi/haku/?search=Operaatio+Paulaharju