Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Pět minut denně

Zpět na všechny články

Frází dnešní doby, kterou slyšíme ze všech stran, je věta: Já jsem neměl/ neměla čas!

A pak je to o tom, že jsem neměla čas třeba jít na procházku, navštívit kino, otevřít pěknou knihu nebo se sejít s přáteli. Já prostě vůbec nemám čas!

Myslím si, že čas máme, jen podléháme všudypřítomnému spěchu a pocitu, že nestíháme vůbec nic! Ale když se zastavíme a hezky si všechno v klidu srovnáme a uspořádáme, určitě si chvilku najdeme, alespoň pět minut jen a jen prostě a jednoduše pro sebe. Jako první bych našich pět minut vyčlenila na chvilku s cizím jazykem ! Pět minut stačí! Spolehlivě! Každý den a vytvoříte si návyk nebo třeba i závislost, jako např. na pití lahodné kávy nebo voňavého čaje. Ani den bez mých pěti minut angličtiny, finštiny! A může to být nakonec i více než pět minut radosti! Záleží jen na vás. V konečném důsledku nás znalost cizího jazyka udělá atraktivnějšími a podpoří naše sebevědomí, a navíc nám ještě něco přinese! V práci, dalším studiu, při cestování a navazování nových přátelství a v neposlední řadě v poznávání nás samých. Zkuste se podívat tam, na konec... Jak vypadáte?

Zvládnutí cizího jazyka jako takové si nemůžeme koupit. Prostě nelze přijít a říct: jedno balení plynulé angličtiny. Musíme se k tomu stavu sami propracovat, krok za krokem v těch našich pěti minutách. Jinak to nejde. Ale každá taková chvíle je přínosná. Působí i antidepresivně (v severských zemích je studium cizích jazyků jednou z nejoblíbenějších činností, lidé tam velice dobře ví, co jim přinese radost v období dlouhé zimy) a zpomaluje stárnutí. Nezapomínejte na odměnu! Za každý malinkatý úspěch v podobě několika dobře osvojených slovíček či zvládnutého gramatického cvičení je třeba se odměnit něčím, co máme rádi. Potom se stane z našeho rituálu pět minut radosti, na které se budeme těšit a bez kterých nebudeme moci usnout.