Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Soukromá jazyková škola Mgr. Aleny Hanzlové

Óda na knihovnu

Zpět na všechny články

Óda na Ódu,
knihovnu v centru Helsinek

Letos se mi po dvou letech podařilo opět cestovat do Finska. Tentokrát jsem se rozhodla pro pobyt výhradně v Helsinkách, kterými jsem v předchozích letech při svých návštěvách Finska jen projížděla cestou na letiště a z letiště, na prohlídku tedy nezbývalo mnoho času.

Hlavním důvodem mé cesty byla nová ústřední helsinská knihovna Oodi, česky Óda, která byla otevřena ke stému výročí vyhlášení samostatného Finska v prosinci 2018.

Již první zhlédnutí videí ze slavnostního otevření knihovny na YouTube mne naplnila naprostým nadšením. Jsem velkým milovníkem knih a potažmo knihoven a knihkupectví, literárních kaváren a antikvariátů, moc ráda čtu a mám ráda knihy ve všech jejich podobách: klasické - tištěné na papíru, elektronické i audio knihy. Každá jejich podoba odpovídá použití pro jinou situaci a příležitost. Kniha ale stále zůstává knihou. Prostě kniha, zdroj vědění, poznání, otevírání nových prostor a obzorů, cesta do fantazie a imaginace, lidských osudů a blízkých i dalekých krajů. Číst znamená dostat se všude tam, kam se jinak za celý život nemůžeme podívat, a poznat lidi a jejich příběhy. Potom být obohacen jejich prostřednictvím zkušenostmi, jaké za celý svůj život nezískáme, ale které usnadní vytvoření názorů nebo řešení mnohých životních situací.

Óda pluje jako kouzelná loď nenápadně samotným centrem elegantních Helsinek, tiše a vznešeně, lehounce a ladně. Zvedá se mezi muzeem moderního umění Kiasma a helsinským hudebním centrem přímo naproti budově parlamentu . Její zasazení do tohoto prostoru svědčí o nesmírné vážnosti jejího postavení jako nositelky kultury a vzdělanosti celé finské společnosti. Spodní část je celá prosklená, což navozuje pocit: pojďte dál, jsem tu pro všechny, jen vstupte. Skleněné stěny, bílá barva a světlé dřevo finského smrku, prostor, otevřená náruč. Zvoucí, klidná , konejšící.

První paluba - výtahy i schodiště, místo,kde můžete vrátit přečtené knihy a vzít si nové.Kino Regina a restaurace s kavárnou „Fazer“, „Brygga“ (švédsky most, dok,molo), místo, kde se můžete seznámit s Helsinkami, jejich vývojem a jejich 3D podobou, podílet se na jejich přetváření v čase. „Helsinki-info“ podávají informace o Helsinkách: práci, studiu a bydlení. „Evropská zkušenost“ se zaměřuje na informace o zemích EU a všem, co se v EU děje. „Loru“ (dětská říkanka) je prostor pro děti a jejich rodiče , který přímo vybízí svým uspořádáním ke trávení společného času celé rodiny.

Na druhé palubě loď láká možnostmi přetváření starého v nové: hlavní roli hraje recyklace materiálů při nejrůznějších typech ručních prací: šití, pletení a tkaní. Jsou to jen příklady toho, co jsem viděla. Pokud jste obdivovateli supermoderních technologií, jsou zde k dispozici všechny nejnovější laserové 3D tiskárny. Prostor je vybaven hracími konzolemi, retro hrami i možností vstupu do virtuální reality. Na palubě jsou umístěna studia pro cvičení na hudební nástroje, využít je můžete buď individuálně, nebo je to i příležitost pro skupiny. Naleznete tam i místnosti, kde můžete hudbu tvořit. Na druhé palubě také probíhají kurzy vaření a pečení v supermoderně vybavené kuchyni. Co by ostatně byla loď bez kuchyně? Jsou zde také prostory k pronajmutí, a potom zde mohou probíhat konference, semináře, kurzy, přednášky a konzultace.

Třetí paluba vás ohromí obrovskou nabídkou knih, časopisů, novin, filmů, hudebních not a nejrůznějšími stolními hrami. Jen si užívejte: kavárna, pohovky, křesla, terasa s polohovacími lehátky a úžasným výhledem na park a centrum města. Zvedající se příď a záď poklidné lodi, něha světla, skla s vločkami, polibky pěny moře. Vyberte si a užívejte si.

Ódou bezpečně proplouváte mořem krásy, ke které mají přístup všichni bez rozdílu. Po všech palubách se prochází lidé, běhají děti, turisté fotí, čtenáři jsou zahloubaní, hudebníci zkoušejí a muzicírují, kuchaři a pekaři se voňavě činí, rodiny si společně užívají, bezdomovci nachází místo klidu, samouci i vzdělanci s akademickými tituly studují, významní politici a prezidenti se uctivě sklání před moudrostí, spisovatelé pročítají jiné spisovatele a shromažďují látku k novým knihám.

Na rozdíl od nákupních center - katedrál konzumu, plných strážců majetku a bezpečnostních opatření a platebních strojků a peněžních automatů, kam mají vstup povolen jen ti , kteří mohou nakupovat, protože mají peníze,tady v knihovně jsou si všichni rovni ve své touze po kráse a objevování.

Rovnost všech, kteří do posvátného prostoru knihovny vstupují, odráží umělecké dílo umístěné ve vnitřní spirále točitého schodiště mezi palubami lodi Oodi, které se jmenuje ´Omistuskirjoitus´ (česky věnování). Nese v sobě slova všech, kterým je loď Óda určena, všem, pro které slova vzdělanost a kultura, rovnost a otevřenost, kultivovanost a slušnost, svoboda slova a vyznání představují zásadní principy a hodnoty života a o které celá finská společnost usiluje.

https://www.oodihelsinki.fi/en/

https://www.youtube.com/watch?v=Bi3Qu4BWiEk

https://s3-eu-central-1.amazonaws.com/evermade-oodi-wordpress/wp-content/uploads/2019/03/26153655/Omistuskirjoitus_teos_OttoKarvonen_Oodi_kaikki-sanat_A4_FI.pdf

Při psaní textu tohoto článku jsem se opírala o informace obsažené v informační brožuře Oodi Helsinki Central Library a čerpala z osobní návštěvy knihovny a její prohlídky.